Borstvoeding, compleet handboek voor ouders

Direct bestellen

Borstvoeding geven is zo oud als de mensheid en tegelijkertijd voor iedere moeder weer een nieuwe ervaring. Het Handboek borstvoeding geeft uitgebreide informatie over borstvoeding en helpt ouders om de behoeften van hun baby te leren begrijpen.

Baby's en borstvoeding horen bij elkaar

Borstvoeding geven is de basis voor een goede gezondheid van je kind. Bovendien draagt het bij aan de gezondheid van de moeder en aan de moederkindrelatie. Steeds vaker besluiten jonge ouders dan ook hun baby de borst te geven. Goede informatie en steun van hun omgeving en de gezondheidszorg helpen daarbij. Daarnaast is het belangrijk dat ouders zich voorbereiden op de borstvoedingperiode door actief op zoek te gaan naar informatie.

Al is borstvoeding geven heel natuurlijk, toch is het voor een moeder niet altijd even vanzelfsprekend. Hoe vaak moet je voeden? Hoe lang aan elke kant? Hoe weet je of je baby genoeg heeft? Wat doe je als hij een uur na de voeding alweer honger lijkt te hebben? Wanneer heeft hij ander voedsel nodig? Dit boek geeft antwoord op alle vragen rondom borstvoeding, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van moeders wereldwijd. Per deel volgt hieronder een korte beschrijving van wat je verwachten kunt. 

Borstvoeding geven; ook iets voor jou?

Waarom zou je borstvoeding geven? Het is goed voor de gezondheid van moeder en kind, en een logisch vervolg op zwanger zijn en bevallen. Maar het maakt ook onderdeel uit van de gereedschapskist van het moederschap; het helpt je de behoeftes van je baby te leren herkennen en eraan te voldoen. Hoe vanzelfsprekend en natuurlijk dit ook klinkt, toch verloopt de borstvoeding niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het belangrijk je erop voor te bereiden, bijvoorbeeld door het bezoeken van een informatiebijeenkomst of door het lezen van dit boek.

De eerste maanden

En dan is je baby geboren en gaat hij voor de eerste keer aan de borst. Hoe doe je dat? En hoeveel en hoe vaak moet je voeden. Hoe weet je of je baby genoeg krijgt? Op al deze vragen wordt in dit deel een antwoord gegeven. De nadruk ligt op het feit dat de eerste weken een oefenperiode zijn voor moeder en baby met borstvoeding geven en krijgen.

Als je twijfelt en onzeker bent, bedenk dan dat je baby in de eerste plaats liefde nodig heeft. Kijk naar je kind: is hij gelukkig als hij dicht tegen je aan ligt en vaak mag drinken, misschien wel ieder uur? Of voelt hij zich juist goed als je hem na een voeding neerlegt en in slaap laat vallen terwijl je hem over zijn bolletje aait? Laat je leiden door zijn welbevinden.

Gaandeweg zal het steeds gemakkelijker en vanzelfsprekender gaan. Je ontdekt hoe jou baby zich het beste laat troosten, en hoe je om kunt gaan met gebroken nachten. Toch kan het gebeuren dat je tegen problemen aanloopt. Daarom is er in dit deel ook een hoofdstuk waarin uitgebreid aandacht wordt besteedt aan mogelijke problemen en wat je daaraan kunt doen.

Weer aan het werk

Steeds meer moeder combineren borstvoeding geven met een baan. Dat vraagt vaak heel wat organisatie en planning. Wie zorgt er voor je kind als jij werkt? Hoe, waar en wanneer kolf je je melk af en hoe geef je het aan je baby? Hoe kun je je melk het beste bewaren en vervoeren? Aan moedermelk afkolven en bewaren is een apart hoofdstuk gewijd, waarin ook ruim aandacht is voor moeders die fulltime afkolven.

Leven als gezin

Soms wordt er over moeder en baby gesproken alsof ze op een eilandje leven, maar dat is natuurlijk niet zo. Zo is er de partner/vader, die een belangrijke rol speelt in het welslagen van de borstvoeding en in de ontwikkeling van het kind. En soms zijn er al een of meer kinderen in het gezin, die ook hun aandacht vragen en ook in huis is er vaak een boel te doen. Hoe daarmee om te gaan en hoe je dat combineert met de voedingen van de kleine, wordt in dit deel besproken. Belangrijk daarbij is dat je als moeder goed voor jezelf zorgt (gezonde voeding en beweging), zodat je je goed voelt en emotioneel steviger in je schoenen staat.

Als je baby ouder wordt

Zes maanden volledig borstvoeding geven is een mooi en overzichtelijk streven. Maar hoe gaat het daarna? Daarover gaat dit deel: het introduceren van ander voedsel en borstvoeding te geven aan een oudere baby of peuter, waarbij de geleidelijk overgang van borstvoeding naar opvoeding een rol speelt.

Bijzondere situaties

Omdat van tevoren nu eenmaal niet is te voorspellen hoe het zal gaan, besteden we aan allerlei bijzondere situaties aandacht. Uitzonderingen daargelaten, is het ook in deze situaties meestal mogelijk om met goede informatie en steun borstvoeding te geven.

De kracht van borstvoeding

Borstvoeding geven voorkomt en geneest; moedermelk is het vaccin en medicijn van moeder natuur. In dit deel wordt het mysterie ontrafeld. Hoewel men nog lang niet alles weet, wordt het wel steeds duidelijker dat moedermelk meer is dan zomaar iets extra’s wat je je baby en jezelf kunt geven.

Moeders helpen moeders

Tot slot het verhaal van La Leche League: over zeven moeders en een picknick in het park. Zij besloten ‘iets’ met borstvoeding te gaan doen. Zoals er vandaag de dag zoveel moeders graag ‘iets’ met borstvoeding willen doen. Lees dit boek en laat je inspireren.

Direct bestellen