Borstweigeren oudere baby

Vraag

Mijn zoontje is ruim negen maanden en wil steeds minder bij me drinken. Steeds als hij drinkt wordt hij heel ongeduldig. Het lijkt wel of het hem veel te lang duurt voor de melk komt. Soms gaat hij al huilen als hij de borst alleen maar ziet. Zodra de melk toeschiet, verslikt hij zich en wil hij niet meer. Hij drinkt daardoor ook veel minder dan normaal. Nu is hij ziek en is het nog erger geworden. In een andere houding voeden helpt niet. Is dit het einde van de borstvoeding? Ik wil eigenlijk nog zo graag doorvoeden.

Antwoord

Het is heel vervelend als het lijkt of je kindje wil stoppen met borstvoeding, terwijl je daar zelf nog helemaal niet aan toe bent. Het voelt soms alsof je kind je afwijst. Door het hele gebeuren kun je je zo gespannen voelen dat de pogingen tot voeden een drama worden. Het knaagt aan je zelfvertrouwen en het lijkt of het nooit meer goed komt.

Toch is het waarschijnlijk dat je kindje net als jij nog niet zo ver is dat hij al echt wil stoppen met drinken aan de borst. Veel kindjes hebben een dip zo rond de negen maanden, meestal omdat ze het te druk hebben met de wereld ontdekken en daardoor geen tijd hebben om te drinken. Borstvoeding is niet meer het belangrijkste wat er op een dag gebeurt. Het drinken aan de borst gaat liefst even snel tussendoor en zo mogelijk ook met direct stromende melk als hij wil gaan drinken. Maar als de melk toeschiet, is de hard stromende melk hem te veel. Hij kan dat maar moeilijk verwerken en keert zich dan van de borst af. Hij wil wel aan de borst drinken, maar niet op deze manier.

Misschien is het een idee om voor de voeding even met de hand de toeschietreflex op te wekken. Dan leg je je zoontje aan op het moment dat het eerste krachtige toeschieten is geweest. Hij wordt dan direct na het aanleggen beloond met een rustige stroom melk. Veel moeders merken dat het ook goed kan werken om te proberen de baby slapend aan te leggen. Veel kinderen happen en drinken dan gewoon. Dit kan het begin zijn van weer lekker aan de borst drinken. Rond lopen met je zoontje in je armen en hem zo aanleggen wil ook nog wel eens werken. Samen in bad of in bed en veel lichaamscontact kunnen ook helpen om hem en jou het borstvoedinggevoel terug te geven.

Een kindje dat zich niet lekker voelt, kan soms ook minder goed drinken. Bijvoorbeeld bij een verstopt neusje valt het voor een baby niet mee om en aan de borst te drinken en tegelijk te ademen. Eerst het neusje vrij maken kan dan helpen.