Koester je kleintje
‘Koester je kleintje’ is een boek over de zorg aan prematuur geboren baby’s. Het boek is op ouders gericht, maar ook voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners is de informatie in het boek heel waardevol. ‘Koester je kleintje’ is de Nederlandse vertaling van het boek ‘Hold your prem’, door Jill en Nils Bergman. Het is vertaald door lactatiekundige Marianne Vanderveen-Kolkena.
Overzichtelijk
Koester je kleintje is een werkboek voor ouders van prematuur geboren baby's. Het boek geeft informatie en er is ruimte om de ontwikkeling van je eigen te vroeg geboren baby bij te houden.
Het boek heeft een overzichtelijke opzet. Voorin het boek staan de hoofdstukken puntsgewijs samengevat, je kunt in een oogopslag de belangrijkste informatie bekijken. Ook de verdere hoofdstukken zijn toegankelijk doordat de tekst is onderverdeeld met kleinere kopjes. Symbolen geven weer wat voor informatie je kunt verwachten in de uitgelichte tekst: wetenschappelijke informatie, tips of informatie over de band tussen ouders en hun baby. Er staan veel foto's in het boek. De baby's die je ziet zijn vaak erg klein en hebben soms een slangetje in het neusje. Ouders wiens baby prematuur geboren is, kunnen geïntimideerd raken door de technologie en de kwetsbaarheid van hun baby. Toch stralen de foto's intimiteit uit: koesterende moeders en baby's om van te houden.
Borstvoeding
Het boek legt nadrukkelijk uit hoe belangrijk moedermelk is, zeker voor een prematuur geboren baby. De immuunstoffen beschermen de kwetsbare baby en moedermelk bevat voedingsstoffen die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de ogen en de hersenen. Zo krijgt een premature baby alsnog de voedingsstoffen die hij anders in de laatste fase van de zwangerschap gekregen zou hebben via de navelstreng.
De obstakels die je tegen zou kunnen komen bij het borstvoeden van een te vroeg geboren baby worden uitgebreid besproken, met mogelijke oplossingen. Veel aandacht is er voor het aan de borst gaan van een baby. Voor prematuur geboren baby's is het niet vanzelfsprekend dat moedermelk direct aan de borst gegeven kan worden. Toch is kennismaken met de borst belangrijk. Er zijn verschillende tussenstappen te maken voordat een baby volledig borstgevoed is.
Buidelen
Zelden zijn schema's zo indrukwekkend als in dit boek. De grafieken laten scherp zien wat lichaamscontact doet met een baby. Een baby die huid-op-huid gedragen wordt, ervaart minder stress, slaapt rustiger en beter en daardoor verloopt de hersenontwikkeling ook gunstiger. Een moeder blijkt haar baby zelfs beter op temperatuur te kunnen houden dan een couveuse! Moeders en vaders kunnen een baby dragen in een speciale draagdoek, dit heet buidelen of kangaroo care. Sommige ziekenhuizen bieden dit uit volle overtuiging aan, andere niet, en er zijn ziekenhuizen die buidelen als extraatje zien. Dat is misschien een nadeel van het lezen van dit boek: als je een behoudend ziekenhuis treft zou je zomaar een andere mening kunnen vormen dan de arts. Dat is erg ingewikkeld. Het boek benoemt deze spagaat zelf ook en geeft tips hoe hiermee om te gaan.
Gevoelens
‘Koester je kleintje’ besteedt veel aandacht aan de emoties die een vroeggeboorte kan losmaken bij de ouders. Vaak gebeurt een vroeggeboorte onverwacht. Maar ook als je van tevoren weet dat je baby wellicht (ver) voor de uitgerekende datum geboren gaat worden is het een emotionele gebeurtenis. Het boek geeft veel tips hoe je met deze gevoelens om kunt gaan. Er is een apart hoofdstuk voor vaders. Ook hier is aandacht voor gevoelens, er zijn tips hoe je als vader je baby kunt helpen en je vrouw kunt bijstaan.
Conclusie
‘Koester je kleintje’ is een mooie vertaling van een boek vol belangrijke informatie. De duidelijke opzet is fijn voor ouders die in een turbulente periode verkeren. Het boek is op ouders gericht, maar ook voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners is de informatie in het boek heel waardevol.
‘Koester je kleintje’ laat er geen twijfel over bestaan: een baby heeft borstvoeding en de koestering van zijn ouders nodig, juist ook als hij prematuur geboren is.